was successfully added to your cart.

Ecografele de buzunar vin în ajutorul pacienților cu insuficiență cardiacă

By June 27, 2016Ecografe

Localizarea timpurie a retenției fluidelor este importantă pentru prevenirea agravării insuficienței cardiace a pacienților. Asistenții care sunt instruiți să utilizeze ecografe de buzunar pot astfel să prescrie medicamentație diuretică mai ușor. Această medicamentație previne retenția de fluide care impactează pacienții cardiaci.

Cercetătorii de la Spitatlul Levanger și cei de la Universitatea de Științe și Tehnologie din Norvegia (NTNU) au publicat un studiu care arată că asistentele pacienților cardiaci care au învățat să utilizeze ecografe de buzunar pot să calculeze foarte exact retenția de fluide atât din cavitatea pleurală (spațiul dintre cele două membrane din jurul plămânilor) cât și din vena cava inferioară a pacienților cardiac.

Medicamentele diuretice sunt cel mai bun tratament pentru retenția fluidelor. Cercetătorii au descoperit că stabilirea cantității de fluid acumulate la pacienții cu insuficiență cardiacă cu ajutorul tehnologiei ecografelor de buzunar poate fi foarte importantă din punct de vedere clinic pe durata tratamentului.

Potrivit lui Guri Holmen Gundersen, academician,  cercetător și primul autor al studiului, cercetătorii au descoperit că o proporție destul de mare a pacienților care au venit pentru monitorizare aveau efuziune pleurală, uneori numită și ‘‘apă la plămâni‘’. Ea mai spune : ‘‘Mai mult, am descoperit că examinarea ecografică determină semnificativ doza de diuretice în comparație cu alte investigații de rutină sau teste de sânge. ‘‘

Studiul se bazează pe examinarea a 62 de pacienți care au vizitat secția ambulatorie de cardiologie a Spitalului Levanger de 119 ori.

Fiecare a fost examinat de două asistente, una care a folosit ecograful de buzunar și apoi de cea fără ecograf. Dupa investigație, fiecare asistentă și o echipă de cardiologi au avut discutatii legate de ajustări necesare planului de tratament a pacientului.

In cazul a 89 de reprize de consultații dintre asistente și cardiologi, rezultatele celor două ehipe (cea care a folosit ecograful și cea care nu l-a folosit) au coincis privind doza de diuretice, adică examinarea ecografică a schimbat tratamentul pentru 30 de cazuri din 119.

“Utilizând un ecograf de buzunar, personalul medical poate detecta din timp semne de deshidratare și agravare a insuficienței cardiace, inainte ca pacientul să resimtă simptome precum lipsă de aer, creștere în greutate sau edeme. Ajustarea corespunzătoare a dozei de diuretice poate ameliora rapid afecțiunea pacientului și preveni agravarea acută a bolii, ceea ce ar necesita spitalizarea.”, spune Gundersen.

În cadrul studiului, efuziunea pleurală a fost întâlnită la 42% din pacienti, ceea ce arată că aceasta este o afecțiune comună în insuficiența cardiacă.

Utilizarea ecografului portabil pentru măsurarea volumului de retenție a constituit singurul factor cu un impact important asupra stabilirii dozajului prescris pacienților sau asupra ajustării dozajelor la vizitele ulterioare.

Un tratament mai agresiv administrat în cazul episoadelor recurente de retenție de fluide poate reda echilibrul fluidelor și să amelioreze pronosticul pacienților.

Cercetătorii cred că aceste descoperiri sunt promițătoare, dar subliniază că rămâne de văzut dacă efectele ajustării dozajului medicamentației va avea un impact clinic pe termen lung pentru progresul pacientului.

Leave a Reply