was successfully added to your cart.

Scanarea vezicii urinare cu ultrasunete primește o transformare mobilă

By June 27, 2016Ecografe

Pentru pacienții cu retenție urinară, o afecțiune care poate duce la infecții ale tractului urinar, urologii pot verifica existența de reziduu vezical postmicțional cu ajutorul unui scanner. Însă aceste scanner nu oferă întotdeauna informații exacte, iar capabilitățile limitate de imagistică pot îngreuna diagnosticarea.

Medicii urologii au acum la dispoziție o nouă metodă de a detecta probleme ale vezicii.

Signostics a primit aprobarea 510(k) de la FDA pentru Uscan, un sistem de imagistică cu ultrasunete ale cărui capabilități nu se rezumă doar la măsurarea volumului vezicii.  Signostics a primit cale liberă să lanseze dispozitivul și pe piața europeană, Australiană și pe cea din Noua Zeelanda. Compania mai așteaptă decizii normative din Canada și Japonia.

Compania australiană Signostics, bazată în Adelaide, a fost înființată în 2005 și se ocupă cu dezvoltarea de sisteme de ecografie pentru aplicații în sănătatea umană și veterinară. Directorul executiv Kevin Goodwin a declarant că Signostics se focusează pe urologie deoarece dezvoltatorii de ecografe au o tradiție în a se dedica altor aplicații medicale, defavorizând astfel urologia.

Deși scanerele convenționale folosesc ultrasunete, examinarea volumului vezicii poate duce la diagnostice greșite. De exemplu, într-un studiu de caz efectuat de Universitatea din Alberta, un scanner a detectat eronat reziduu vezical postmicțional, care mai târziu s-au dovedit a fi chisturi ovariene și renale. Incidența erorilor este mai crescută în cazul femeilor însărcinate și la pacienții cu obezitate, declară Goodwin. Măsurători eronate la nivelul vezicii contribuie la utilizarea excesivă a cateterelor din spitale pentru a ajuta eliminarea urinei.

“Estimările pot fi complet greșite, dar dacă ei cred că este vorba de retenție atunci vor folosi sonda”, spune Goodwin.

În schimb, algoritmurile de software brevetate cu care este dotat Uscan îi permite dispozitivului să evalueze mai corect volumul vezicii, susține Goodwin. Software-ul ține cont de contururile tridimensionale ale vezicii, ceea ce îmbunătățește acuratețea. Software-ul are capabilități mai extinse și anume asigură o imagistică detaliată. În cazul utilizării unui cateter, imagistica Uscan îi permite clinicianului să se asigure că acesta este bine introdus. Medicii îl mai pot folosi pentru a scana zona pelvină, pentru a detecta pietre la rinichi sau pentru diagnosticarea hidronefrozei, dilatarea rinichilor ca urmare a retenției de urină.

Sistemul Uscan este deasemenea portabil. Goodwin compară Uscan cu alte scanere de generație veche care sunt instalate pe o platformă sau sunt poziționate lângă paturile de spital.

Însă Signostics nu este singura companie care fac scanerele mai mobile. Philips Healthcare a primit aprobare de la FDA pentru Lumify, un dispozitiv care face posibilă ecografia portabilă via o sondă conectată la propiul sistemul Android al utilizatorului.

In acest timp, Signostics urmărește să ofere o mai bună securitate a dispozitivelor medicale și pun la dispoziție o tabletă cu Android care este setată să fie folosită doar pentru ecografii și pentru a împiedica utilizatorii să instaleze alte aplicații, conform documentelor FDA.

Designul dispozitivului este creat astfel încât să se integreze în fluxul de lucru al clinicianului. Uscan poate trimite informații spre o fișă medicală electronică doar prin apăsarea unui buton. Pe măsură ce spitalele adoptă sistemul, există un potențial mare de învățare automată prin intermediul datelor colectate prin scanările efectuate. “Cu cât mai multe date, cu atât mai mult dispozitivul se autoprogramează să fie mai exact. ”

Goodwin, un adevărat veteran în industria ecografelor, s-a alăturat Signostics acum un an după 17 ani petrecuți ca fondator și director executiv al companiei specializate în ecografe medicale Sonosite. Sonosite a fost achiziționată de FujiFilm în 2012 pentru aproape 1 miliard de dolari.  Toamna trecută Signostics a înființat o societatea-mamă EchoNous în Kirkland, Washington, acolo unde este stability și Goodwin. Signostics a devenit o subsidiară a EchoNous în Australia, și cu o nouă divizie în America, în statul Washington. După înființarea EchoNous, care se traduce din greacă ca “sunet inteligent“, compania a obținut o investiție de 35 de milioane de dolari de la firma cu capital privat KKR.

Anul acesta personalul Signostics se va muta într-o locație nouă în Redmond, Washington. Goodwin este de părere că este important pentru EchoNous să fie prezentă în regiunea Seattle deoarece aceasta este un pivot important a cercetării în ultrasonografie. Universitatea din Washington a fost pioner în tehnologia sonarelor cu destinație medicală și a ajutat multe companii care au comercializat dispozitive pentru ecografii. În vreme ce tehnologia oferită de Signostics a fost initial dezvoltată în Australia, știința ultrasonografiei pentru dispositive medicale își găsește originile în cercetările făcute de Universitatea din Washington, spune Goodwin.

Având aprobare de la FDA, Signostics își va folosi capitalul obținut recent pentru a comercializa Uscan în Statele Unite și pentru cercetare și dezvoltare. Forța de muncă a companiei actual situată la 30  poate să crească până la 100 anul acesta, fiind o combinație de personal de vânzări, cât și ingineri pentru cercetare și dezvoltare. Compania își canalizează cercetările pe tehnologia ultrasonografiei miniaturale și poate fi folosită în alte aplicații decât în urologie. Signostics lucrează la dezvoltarea lor, însă Goodwin nu a elaborat.

“Nu suntem un start-up care folosește fonduri de risc, ” spune Goodwin. “Suntem o companie de top cu capital care credem în ceea ce face, Uscan este doar debutul nostru.”

Leave a Reply